Inga omringd

Lieve betrokkenen en geïnteresseerden van Staartje,

Sinds maart 2017 hebben we met Stichting Staartje een groot aantal zaken kunnen realiseren.
Als kersvers initiatief wilden we zo veel mogelijk Nederlandse en Spaanse honden een 2e kans bieden.

Om dit te realiseren hebben we een winkel geopend in Culemborg (Binnenpoort 10) waar 2e kans kleding voor dames en heren en 2e kans vintage en design meubels verkocht worden.

Spannend of mensen onze winkel zouden waarderen.

En ik kan met trots zeggen dat deze missie zeer geslaagd is. We hebben inmiddels een groot aantal vaste klanten zowel mannen als vrouwen voor de kleding en ook onze meubels (al dan niet door ons op gepimpt) vinden gretig aftrek bij het winkelend publiek.

Ik zeg vaak het is bij ons soms net theater. Er wordt veel gelachen en we krijgen vaak te horen dat het zo gezellig en huiselijk is. Met grote dank daarvoor aan onze enthousiaste vrijwilligers.

We zijn momenteel met een aantal zeer trouwe mensen die de winkel bestieren. In zowel de verkoop, als opknap/klus handjes, inkoop, digitaal wonder, was/droog/strijkhulp, spullen afvoeren naar andere goede doelen etc. Er is zogezegd altijd werk aan de winkel. En met de opbrengst van de verkochte spullen kunnen we honden helpen.

Aan een winkel zijn kosten verbonden zoals de huur, gas water licht, verzekeringen, telefoon, website en bijvoorbeeld de inkoop van spullen.

Maar de voldoening van betalen zit natuurlijk vooral in de acties die we hebben kunnen doen voor honden in nood.

Hieronder volgt een opsomming van wat we dankzij de alle hebben weten te bereiken in 2017:

Neutralisatie

Vele sterilisaties en castraties bekostigd van honden (neutralisatie).

Operaties/ Medische zaken

We hebben operaties kunnen vergoeden, waaronder bijv. gebit sanering (waarbij het hele gebit getrokken moest worden). Een enkele operatie in Spanje zelf.

Ava Cielo de hond die zwaar was toegetakeld (w.s. achter een auto gebonden was) en van alles had gebroken. Ze is nog herstellende en we hebben goede hoop op herstel.

Hond Dado had allerlei onderzoeken nodig bij de dierenarts die wij betaald hebben.

Hond David is door ons financieel geholpen aan een Peesbreuk.

Hond Jana kreeg financiële steun voor een operatie en verder zijn er heel veel honden bij de dierenarts geweest met diverse aandoeningen, schurft, uitgerukte teennagels, kapotte oren, oorontsteking, bloedtesten, allergieën, kapotte voetzolen om maar enkele enkele dingen te noemen.

Veel medicijnkosten, onderzoekskosten en dieetvoer. Met dank aan dierenarts Piet Stapel, die afgelopen jaar zoveel treurige exemplaren met veel geduld en kundigheid heeft geholpen.

Hondenvoer

Veel honden ….veel voer. Veel verschillende behoeften als het gaat om voeding. Voeding is een belangrijke kostenpost waar Staartje in bijdraagt als het nodig is. Denk aan dieetvoer, allergie voer, krachtvoer etc. Veelal kopen we het voer bij CJS in de Zandstraat te Culemborg.

Daar komen ook veel andere benodigdheden vandaan zoals benches, riemen, manden, speeltjes en botten.

Vliegreis

Vergoeding van enkele vluchten (Transavia) die er voor zorgden dan de Spaanse honden veilig in Nederland kwamen. Een klant uit onze winkel is ook een paar keer heen en weer gevlogen om ons daarbij te helpen. De adopties regelen en gastgezinnen vinden gebeurt samen met stichting Prozus. Wij hebben dagelijks contact over het wel en wee van de herplaatsers.

Peter Koekebakker

We hebben geld overgemaakt aan Animal in Need (Peter Koekebakker). Hij verricht goed werk met zijn team in Spanje voor honden (en paarden). Er is daar een neutralisatieproject en daar hebben we geld voor geschonken omdat het verminderen van hondenleed begint bij vermindering van het aantal. En zo gaan we ook de enorme drang naar fokhonden tegen. Sommige honden worden hun leven lang als “baarmoeder” misbruikt en na gedane arbeid afgedankt en op straat gegooid of bruut vermoord.

We blijven maandelijks dit neutralisatieproject steunen.

Ook hebben we een virtuele kennel gekocht bij Peter, zodat de kennels daar onderhouden kunnen worden.
Op 1 kennel staat nu een bordje Stichting Staartje.

Opvang

Zelf vang ik al jaren honden op uit Spanje en Nederland, waarbij ik fungeer als gastgezin. Dit houdt in, dat de hond in kwestie een tijdje bij mij woont en meedraait in het gezin en met mijn eigen roedel honden.

Meestal gaat dat om zeer zwaar getraumatiseerde honden en allemaal gaat het om honden met een rugzakje. In veel gevallen hebben ze nog medische hulp nodig en zijn ze nog niet zindelijk en hebben ze nog nooit een huis van binnen gezien. Dus met veel geduld, duidelijkheid, socialisatie en liefde is uiteindelijk de hond dan adoptie-waardig.

Afgelopen jaar hebben er ook weer heel wat hondjes (ik geloof 7 stuks via mij) de weg naar een gouden mandje kunnen vinden. Met alle nieuwe eigenaren houden we contact om de levensweg van hond en baas te volgen.

Als ik in de winkel ben gaan alle honden altijd mee dus aan socialisatie geen gebrek. Het is daardoor bij Staartje vaak een gezellige beestenbende.

Voorlichting en informatie

Ook komen mensen vaak met vragen naar de winkel als het gaat om problemen met hun viervoeter. Of andere praktische vragen over honden. We proberen daar zo goed mogelijk in te adviseren en waar nodig door te verwijzen. En uiteraard geven we vaak uitleg over wat we doen en waarom.

Verbinden

Doorverwijzen is trouwens een rode draad in de winkel. Omdat er veel verschillende mensen in onze winkel komen is het leuk om te kunnen verbinden. We hebben een prikbord in de winkel waar mensen van alles op kunnen vinden als ze iets speciaals zoeken. Bijvoorbeeld theater, dans, therapie, yoga, feesten, zangles, schilderlessen, vegetarisch eten echt de meest uiteenlopende kaartjes hangen op ons verbindingsbord. En ook andere winkeliers kunnen hun kaartje ophangen en dat gebeurt ook.

Inbreng

We nemen kleding in consignatie aan van mensen als de kleding voldoet aan ons concept. Dat vergt nogal wat administratie, maar toch is het leuk om zo een winkel te zijn van ons allemaal. Dus dat blijven we doen. Ook doen we zelf inkopen om het concept van vrolijke, blije kleding, kleding met een grapje, uit te kunnen blijven dragen. En de laatste tijd krijgen we ook steeds vaker kledingdonaties van mensen. Zij doen afstand van de kleding ten gunste van de honden. Echt heel lief.

Donaties

Elke maand gaat er kleding weg, dat onverkocht blijkt of niet voldoet aan ons concept. De kleding krijgt altijd een goede bestemming. De bestemming verschilt. Als voorbeeld hebben we zakken vol naar St Maarten gebracht en de Kledingbank heeft vele zakken kleding gekregen. Er is altijd wel weer een bestemming. De kleding wordt nooit weggegooid.

Dit is een beetje waar Staartje voor staat. Laten we de wereld met elkaar net een beetje mooier maken dan deze al is, dmv kleur, hergebruik, vrolijkheid, een vriendelijk woord, interesse, zachtheid voor mens en dier en verbinden waar kan. Positiviteit werkt als een olievlek.

We hebben als stichting een ANBI status gekregen. Schenkingen zijn uiteraard altijd welkom.

We gaan in 2018 gewoon door met waar we mee bezig zijn en hopen op evenveel enthousiasme als afgelopen jaar.

En o ja, we zoeken natuurlijk nog steeds vrijwilligers voor van alles en nog wat. Heb je een paar uur over en wil je met ons samenwerken, reageer dan even via de website, Facebook of nog beter loop gewoon even binnen en stel jezelf voor !

Bedankt voor het afgelopen jaar en tot ziens in de winkel.

Namens het hele team van Stichting Staartje.